nuno_lopes / Pixabay

Paris er byernes by og et af de mest romantiske steder i verden — og magien skal uden tvivl opleves på førstehånd, før man virkelig forstår den. Den flere tusinde år gamle by, som også er Frankrigs hovedstad, har mere end 2 millioner indbyggere og er opdelt i 20 arrondissementer — også kaldet nabolag — hvoraf de fleste turister holder sig til de første 10 arrondissementer, der ligger omkring byens centrum.

Paris har alt, hvad hjertet kan begære. Om du er til små pauser på hyggelige gadecaféer, mens du betragter de lokale, der slentrer forbi, eller om du er interesseret i mad, kunst, mode eller arkitektur, så vil du kunne finde masser af oplevelser og steder at fordybe dig i på din ferie i Paris.

I denne artikel gør vi dig klogere på nogle af de vigtigste seværdigheder, Paris ligger inde med samt mulighederne for overnatning i byen, flyafgange til Paris, og hvordan du bedst klæder dig på til at klare vejrforholdene i den franske hovedstad.

Montmartre

Montmartre er et af Paris’ hyggeligste og mest autentiske områder. Montmartre ligger i det 18. arrondissement og befinder sig på en høj, der giver dig mulighed for at nyde udsigten over Paris. På toppen af bakken kan du besøge den smukke kirke, Sacré-Coeur, og derefter kan du bevæge dig ned af de brostensbelagte gader for at se den berømte Moulin Rouge i Pigalle. Besøger du Moulin Rouge om aften, kan du overvære et af deres underholdene kabaret-shows.

edmondlafoto / Pixabay

Det er værd at bemærke, at der er mange bakker og trapper i området, og at du vil være dig selv taknemmelig for at iføre dig et par behagelige sko. Besøger du Paris i sommermånederne, er det en god idé at sørge for at have rigeligt at drikke med til turen rundt i Montmartre.

I dette historiske område har mange kendte kunstnere som Van Gogh, Picasso og Salvador Dalí boet og arbejdet gennem tiden, hvilket gør kvarteret til en historisk skat.

Versaillesslottet

Versaillesslottet, som blev opført af solkongen Louis XIV, er ekstravagant fra ende til anden. Slottet symboliserer royal overdådighed og dekadence og var også med til at understrege den ulighed og uretfærdighed, der eksisterede i det franske samfund på denne tid og i sidste ende mundede ud i den franske revolution.

denisflorent / Pixabay

Det smukke slot huser intet mindre end 700 rum, og haven — Jardins de Versailles — er opført i geometriske former og lige linjer med charmerende stier og små springvand. Et smut forbi det berømte Chateau de Versailles er næsten uundværligt, når du besøger den franske hovedstad.

Du kan med fordel købe billetter, der lader dig springe køen over, inden du tager af sted, så du slipper for at stå i den lange kø, der til tider kan vare op til et par timer.

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet, som engang var verdens højeste bygning, er det monument, de fleste mennesker ser som Paris’ kendetegn — og det ville da også være en skam at opleve Paris uden at kunne tjekke Eiffeltårnet af på to-do-listen. Tårnet, som blev opført af Gustave Eiffel i 1889 for at fejre hundredeåret for den franske revolution, er et nationalt varetegn for hele Frankrig, og ikke kun hovedstaden. Gustave Eiffel designede i øvrigt også Frihedsgudinden som man kan se i New York.

nuno_lopes / Pixabay

Besøger du Eiffeltårnet, kan du nyde en smuk udsigt over byen fra tre forskellige etager. På den første etage kan du blandt andet opleve udstillinger og 58 Tour Eiffel restauranten, og på tårnets anden etage kan du besøge Jules Verne Restaurant. På den tredje etage, som befinder sig i toppen af det 320 meter høje tårn, kan du nyde udsigten over byernes by med et glas bobler fra champagnebaren.

Triumfbuen

Den smukke Triumfbue, som er et næsten ligeså velkendt varetegn for Paris som Eiffeltårnet, er bestemt et besøg værd. Triumfbuen fejrer Frankrigs militærsejre og minder om alle de soldater, der har kæmpet for deres franske fædreland.

Blueruin / Pixabay

Triumfbuen ligger i midten af Place Charles de Gaulle, hvorfra 12 store parisiske hovedveje udspringer. Toppen af Triumfbuen er tilgængelig via 284 trappetrin, og udsigten er bestemt det hele værd: fra toppen kan du nemlig se byen fra 50 meters højde og nyde synet af Sacré-Coeur, Eiffeltårnet og bydelen La Defense med den nye triumfbue, Grande Arche de la Defense.

Derudover kan du også kigge ned af den berømte Champs-Elysées — gaden, der er berømt for sine mange shoppingmuligheder og som med sine mange høje træer strækker sig hele vejen ned til det berømte Louvre-museum.

La Défense

La Défense er et forretningsdistrikt i den vestlige del af Paris’ centrum, som bugner med høje skyskrabere i glas og stål. Det er Europas største forretningsdistrikt, og blandt de imponerende, høje bygninger kan du se GAN tårnet, som med sine 179 meter er Paris’ højeste skyskraber. Les Quatre Temps, et af Europas største shoppingcentre, vil du også kunne finde i dette distrikt.

cocoparisienne / Pixabay

Som prikken over i’et kan du besøge dette distrikts mest populære bygning, nemlig Grande Arche eller Tête Défense, som er den danske arkitekt Otto von Spreckelsens bud på det 20. århundredes fortolkning af Triumfbuen. Dette 110 meter høje, kantede marmorvidunder giver en smuk udsigt over Paris fra toppen, som du kan besøge — og i modsætning til den traditionelle Triumfbue, kan du naturligvis tage en elevator her.

Bydelen blev oprindeligt udviklet i 1960’erne af den daværende præsident, Charles de Gaulle. Hans mål var at undgå, at kontorer skulle overtage Paris. Derfor valgte man at samle en stor del af arbejdskraften i et enkelt distrikt, hvor man gjorde det tilladt at bygge i højden for at få plads til endnu flere kontorer. Distriktet strækker sig over 1,6 kvadratkilometer og kan nemt udforskes på nogle timer.

Katakomberne

I det 14. arrondissement ligger Paris’ katakomber — en underjordisk labyrint fra 1700-tallet, der gemmer på alle de skeletter, der dengang og helt frem til 1860 ikke kunne findes plads til på Paris’ kirkegårde.

The Catacombs Of Paris

Katakomberne ligger som en kold og stille parallelverden 20 meter under de travle, parisiske gader, og selvom området er enormt, får du på turen lov til at gå 1,5 kilometer, hvilket tager omkring 45 minutter. Tag gerne en ekstra trøje eller jakke med, selvom det er varmt udenfor, da temperaturen ligger på 14°C i de underjordiske gange.

En tur i katakomberne er sjældent en del af sightseeing-pakken for de fleste turister, så her får du chancen for at opleve en mere afsides historisk perle, som med garanti vil gøre stort indtryk. Du bevæger dig 130 trappetrin ned til katakomberne og 83 trappetrin op til gadeniveau igen, så sørg for at tage behageligt fodtøj på.

Katakomberne har åbent alle dage undtagen mandage og visse helligdage. Og så er denne seværdighed naturligvis ikke for de meget sarte sjæle.

stmaciorowski / Pixabay

Denne lille boghandel, som ligger i Latinerkvarteret, er med sine små, krogede gange og skæve boghylder en ægte parisisk perle. Denne engelsksprogede boghandel blev åbnet af George Whitman i 1951 og hed i begyndelsen Le Mistral, men skiftede i 1964 navn til Shakespeare and Company for at ære boghandlen af samme navn fra 1919, som blev åbnet af Sylvia Beach og som husede kendte forfattere som Ernest Hemingway og James Joyce, indtil den lukkede under 2. verdenskrig.

Denne boghandel huser stadig senge, som håbefulde forfattere kan overnatte på gratis, så længe de hjælper til i butikken. Efter sigende skulle 30.000 besøgende have overnattet der gennem årene.

Galeries Lafayette

I det 9. arrondissement finder du Galeries Lafayette, et stort shoppingcenter som blev åbnet af Theophile Bader tilbage i 1895 og som i dag huser nogle af de mest eksklusive butikker som Louis Vuitton, Christian Dior og Chanel.

WolfBlur / Pixabay

Shoppingcentret er berømt for sit smukke loft, der består af en enorm glaskuppel. På taget af bygningen finder du en terrasse, der giver dig mulighed for at nyde udsigten over Eiffeltårnet og resten af den franske hovedstad.

Galeries Lafayette er inddelt i tre bygninger; La Coupole, som huser dametøj, L’Homme, som er herreafdelingen og til sidst La Maison & Le Gourmet, som er en restaurantafdeling på 4 etager. Hver fredag eftermiddag ligger Galeries Lafayette hus til modeshows, som du kan købe billet til ved at møde op tidligt — billetterne bliver solgt efter først til mølle-princippet.

Besøger du byernes by ved juletid, kan du se frem til at opleve Galeries Lafayette fra sin smukkeste side, da stedet bliver pyntet utroligt fint op til jul.

Vejret i Paris

Vejret i Paris skifter afhængigt af årstiderne, hvor juli er den varmeste måned med en gennemsnitstemperatur på 20°C. Januar er derimod den koldeste måned med en gennemsnitstemperatur på 5°C. Maj er den mest regnfulde måned, hvor der i gennemsnit falder 26mm regn. Derudover er lette regnbyger, der kommer og går, normale i Paris.

Uanset, om du helst vil udforske byernes by i sommervarmen eller i vinterkulden, tager byen sig godt ud i alle årstider: fra forårets og sommerens livlige farver til efterårets smukke, orange skær. Om vinteren pyntes byen smukt op til jul.

Fly til Paris

Der er mange daglige afgange at vælge imellem, hvis du vil flyve fra Kastrup Lufthavn til Paris. Du kan vælge imellem de fleste flyselskaber såsom British Airways, Air France, easyJet, Norwegian Air International, SAS og mange andre. De fleste forbindelser går direkte.

Det er også muligt at flyve til Paris fra Billund, Aarhus og Aalborg, hvor der ofte skal medregnes en mellemlanding, og hvor der er færre daglige afgange end fra Kastrup. Billund-Paris er en  meget benyttet flyrute.

Hotel i Paris

Overnatning vil være nemt at finde i Paris, da byen byder på mere end 6 tusind hoteller. Priserne varierer meget efter beliggenhed samt kvalitet. Blandt de billigste muligheder kan du finde ganske fine hoteller til under mellem 500 og 1000 kr. pr. nat.

Det er også muligt at finde dyrere alternativer, og der findes intet loft for, hvor dyre og eksklusive, hotellerne kan blive i den eftertragtede franske hovedstad.

Er du til privat udlejning, findes der flere tusinde overnatningsmuligheder gennem Airbnb i Paris. Her kan du vælge imellem eksklusive boliger og hyggelige, autentiske boliger, der lader dig engagere dig endnu mere i den parisiske kultur.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her