donfalcone / Pixabay

Madrid er, udover at være Spaniens hovedstad, også landets største by. Den huser cirka 3,3 millioner indbyggere, og hele hovedstadsområdet tæller næsten det dobbelte. Regner man ud fra befolkningstallet, er Madrid kun overgået i størrelse af London og Berlin indenfor EU.

Madrid bliver hver dag besøgt af et utal af nysgerrige turister, og byen har også utroligt meget at byde på indenfor områder som arkitektur, mad og historie.

Skal du på ferie til Madrid kan du med fordel læse med i denne guide for at blive klogere på de vigtigste seværdigheder, du bør lægge vejen forbi, når du besøger den spanske hovedstad.

Prado-museet

Er du interesseret i kunst, er Prado-museet uden tvivl et besøg værd. Her kan du nyde nogle af de fineste kunstsamlinger i verden, herunder især europæisk kunst fra det 12. og frem til det 19. århundrede. Både malerier, skulpturer og andre kunstneriske elementer pryder hallerne og gangene på det fine museum, som du sagtens kan afsætte flere timer til at udforske.

donfalcone / Pixabay

Museet blev opført på Kong Carlos IIIs opfordring i 1785, da museet på dette tidspunkt skulle have til formål at fungere som et naturvidenskabeligt museum, som kunne ligge i forlængelse af de nærliggende botaniske haver. Museets formål blev dog ændret til kunstudstillinger, da det åbnede i 1819.

Prado-museet kan betegnes som Madrid’s egen version af Louvre-museet, hvilket betyder, at museet er et must-see. Vil du med på en guidet tur, eller ønsker du blot at springe køen over, kan du med fordel købe billetter, som tillader dette, inden du tager af sted — så slipper du for at bruge tiden på at stå i en lang kø og kan i stedet bruge den på at nyde den smukke kunst, museet ligger inde med. Som et plus tilbyder museet gratis skabsopbevaring ved alle indgange.

Retiro-parken

I Retiro-parken, også kaldet Parque del Buen Retiro eller El Retiro, er en grøn oase midt i Madrid. Før i tiden hørte denne enorme, smukke have til monarkiet, men i 1868 blev den åben for alle, og siden da har den været højt elsket af både lokale og turister.

josemdelaa / Pixabay

Parken er fyldt med smukke, detaljerede springvand, monumenter af marmor og områder, man kan slappe af i og nyde sommersolen. El Retiro er svær at undgå at støde på, når du er i Madrid, da den ligger så centralt i byen, som den gør. Desuden går de fleste sightseeing-ture forbi denne skønne, grønne oase.

Parken er et dejligt afbræk fra den ellers til tider hektiske og menneskefyldte hovedstad, hvor alting går hurtigt. Få pusten tilbage efter en ferie med et tætpakket skema, eller nyd en eftermiddag i langsomt tempo alene eller med dine rejsekammerater.

Det Kongelige Palads

Madrids Kongelige Palads, også kaldet Palacio Real eller Palacio de Oriente, gemmer på intet mindre end 300 rum og er et af Europas største paladser. Den spanske kongefamilie bor ikke længere på paladset, men alligevel skaber stedet ofte rammerne om forskellige statslige arrangementer.

Royal Palace In Madrid, Spain

Paladset har åbent dagligt, og som EU-borger får du gratis adgang. Besøgende fra resten af verden må derimod betale et mindre beløb for at opleve Det Kongelige Palads. Det er både muligt at udforske det smukke palads på egen hånd og gennem en guidet tur. Hvis det sidste lyder som noget for dig, kan du med fordel booke billetter til dette på forhånd.

Så snart du har adgang til Det Kongelige Palads, har du som en bonus også adgang til det nærliggende kongelige apotek, Farmacia Real, samt det kongelige arsenal, Armería Real.

Paladset ligger på Calle de Balién, hvilket betyder, at det ligger tæt på mange andre kendte turistattraktioner. For eksempel kan du nemt gå fra Plaza Mayor til Det Kongelige Palads. Desuden ligger Det Kongelige Palads tæt på mange bus-, tog- og metrostop.

Thyssen-Bornemisza museet

Slår du vejen forbi Thyssen-Bornemisza museet, vil du kunne nyde en af Madrids absolut største kunstudstillinger med værker fra kunstnere som Rembrandt, Picasso og Renoir. Med sine mere end 1000 værker, som primært består af vestlig kunst, er dette museum et sandt paradis for enhver kunstelsker og kunstinteresseret.

Thyssen Bornemisza Museum Med Kendte Kustværker I Madrid

Du kan med fordel købe din billet til Thyssen-Bornemisza-museet på forhånd, hvis du gerne vil undgå lange køer. Derudover kan du også gå efter at besøge museet tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen på hverdage, hvis du gerne vil undgå de største menneskemængder.

Thyssen-Bornemisza-museets permanente udstilling har åbent hver dag året rundt, og der er udvidede åbningstider i de travleste sommermåneder. Om mandagen har museet kun åbent om eftermiddagen, og til gengæld er der gratis adgang.

Gran Vía

Gran Vía, som på spansk betyder stor gade, er en af byens største gader som bugner af eksklusive butikker, barer og restauranter. Bylivet pulserer her, og det er nemt at finde på noget at bruge tiden på. Gaden er desuden kendt for sin arkitektur, der kendetegner det 20. århundrede. Så er du interesseret i arkitektur, eller holder du blot af smukke bygninger, vil du hurtigt komme til at holde af denne gade.

Anajim / Pixabay

Om dagen kan du shoppe løs i gadens mange butikker, se film i en af deres art deco-biografer eller nyde en cocido madrileño — en kikærte-baseret gryderet, som er byens mest berømte kulinariske specialitet.

Om aften kan du nyde atmosfæren, da gaden er endnu mere livlig her, med alle de sultne og tørstige bar- og restaurantbesøgende. Gaden er en anderledes oplevelse om dagen end om natten, og begge oplevelser er bestemt værd at tage med.

Plaza Mayor

Plaza Mayor er et af Madrids mest kendte varetegn, og du bør lægge vejen forbi denne plads, når du besøger Madrid — især hvis det er din første gang i byen. Pladsen blev opført i begyndelsen af det 17. århundrede under Kong Felipe IIIs styre. Omkring pladsen findes en masse 3 etagers bygninger, hvis balkoner giver udsigt til pladsen. Midt på Plaza Mayor står en statue af kong Felipe selv, der symbolsk kigger ud over pladsen og sørger for, at alt foregår efter bogen.

NakNakNak / Pixabay

Pladsen har dannet rammerne om mange begivenheder gennem tiderne, herunder alt fra tyrefægtning til fodboldkampe. Casa de la Panadería er pladsens mest iøjnefaldende bygning, som i dag lægger hus til kulturelle begivenheder. Herudover kan du shoppe i butikker rundt om på Plaza Mayor, eller du kan snuppe en forfriskning på en af de mange caféer, der er at finde på gadeniveau i bygningerne omkring pladsen.

I sommermånederne kan pladsen være travl med de mange besøgende turister. Det samme gælder ved juletid, hvor pladsen viser sig fra en af sine fineste sider med sine smukke juleudsmykninger.

Plaza de Cibeles

På denne plads i Madrid kan du nyde synet af det smukke springvand, Fuente de la Cibeles, der afbilder den græske fertilitetsgudinde, Kybeles. Springvandet blev bygget i 1780 og er siden da blevet et symbol på byen selv.

jelices / Pixabay

Pladsen ligger i krydset mellem gaderne Calle ed Alcalá, Paseo de Recoletos og Paseo del Prado, som alle er store gader. Pladsens oprindelige navn var Plaza de Madrid, hvilket i 1900 blev ændret til Plaza de Castelar, og i dag går den under navnet Plaza de Cibeles.

Omkring pladsen finder man nogle af Madrids største bygninger, herunder Banco de España, Palacio de Buenavista, Palacio de Cibeles og Palacio de Linares.

Parque Madrid Río

Parque Madrid Río er et grønt område, der optager hele 820 hektar og strækker sig 6 kilometer langs Manzanares-floden i Madrid. Parken blev åbnet i 2008 og er siden blevet et populært sted at besøge. Den forbinder grønne områder som Casa del Campo med Madrids midtby og skaber en god balance mellem natur og storby.

Området byder på hyggelige caféer og restauranter, udendørs fitnessmuligheder og andre sportsfaciliteter samt hele 17 forskellige legepladser til børn, heriblandt en træstamme-jungle og et zipline-område.

Uanset om I er en børnefamilie, eller om du gerne vil nyde den skønne natur, er Parque Madrid Río bestemt et besøg værd.

Madrid vejr – hvordan er vejret i Madrid

Vejret i Madrid afhænger som i Danmark i høj grad af de fire forskellige årstider. Juli er den varmeste måned, du kan vælge at opleve Madrid i. Her sniger gennemsnitstemperaturen sig op på 25°C, mens den i gennemsnit ligger på 6°C i januar måned, som er byens koldeste måned.


Tager du til Madrid i april måned, bør du være opmærksom på, at dette er den måned, hvor der falder mest regn, nemlig 50mm i gennemsnit.

Fly til Madrid

Det er muligt at flyve fra København og Billund til Madrid. Fra København er der mange afgange dagligt, herunder både direkte forbindelser og ture med mellemlandinger. Du kan blandt andet vælge imellem store, velkendte flyselskaber som Ryanair, Norwegian Air International, SWISS, Air Europa mm.

Vælger du at flyve fra Billund til Madrid, vil der være lidt færre afgange end fra København, og de vil alle være med mellemlandinger.

Hotel i Madrid

Hotelovernatninger i Madrid behøver ikke nødvendigvis at koste kassen. Her kan du finde hoteller, der koster helt ned til omkring 300 kr. pr. nat. Det er også muligt at finde dyrere overnatninger alt efter, hvor eksklusivt du ønsker, at dit ophold skal være. Der er flere tusinde hoteller at vælge imellem i byen, og det vil derfor ikke være svært at finde noget.

Du kan også vælge at leje en bolig gennem Airbnb, der også har flere tusinde muligheder til rådighed i Madrid. Her kan du få lov til at bo i en hyggelig bolig med autentisk, spansk indretning, eller du kan vælge et hjem med en mere moderne og minimalistisk indretning, hvis det er mere dig.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her