Alle burde opleve den italienske hovedstad mindst én gang i livet. Rom har noget for enhver smag – Historikeren, arkitekten, shopperen, mad-entusiasten. Præget af renæssance og barok er Roms centrum på UNESCOs verdensarvsliste. Byen kan dog meget mere end at fremvise imponerende arkitektur. Her er også store grønne arealer og imponerende byrum.
Rom stammer tilbage fra 753 år f.Kr og udviklede sig i de følgende år til det romerske imperiums hovedsæde. I dag findes der overalt i byen historiske rester af Rom, som byen engang så ud, kombineret med det moderne Rom.
Der bor næsten tre millioner indbyggere i den italienske storby. Byen er inddelt i flere forskellige bydele, der hver især adskiller sig med sin stil, etnografiske sammensætning og kulturelle muligheder. Her finder du et overblik over seværdigheder, transport til rom, steder du skal bo, og hvordan du kommer til Rom.
Colosseum
Når du rejser til Rom er Colosseum selvfølgeligt en seværdighed, du skal krydse af. Den gamle gladiator-arena emmer af historie og med plads til 55.000 romere i din storhedstid, er Colosseum i 2007 udnævnt til et af verdens syv nye underværker.
I højsæsonen er det en god idé at bestille billetter på forhånd. Så undgår du den lange kø. Hvis du er studerende og har et studiekort, kan du få rabat på seværdigheden.
Det er let at komme til Colosseum, uanset hvor i Rom du bor. Der går nemlig metro lige til døren. En billet koster to Euro. Der går også et utal af busforbindelser til seværdigheden. Busserne i rom er billigere.
Trevi-fontænen
Når du slår vejen forbi Rom, må du hellere have lommen fuld af guld. Et par mønter kan også gøre det. Byen er nemlig fyldt med smukke springvand, hvori du kan kaste en mønt og ønske for dig selv. Trevi-fontænen er det største og mest imponerende springvand i byen. Faktisk er det en hel bygning i sig selv. Springvandet prydes af gudefigurer hugget i marmor og stammer fra 1792.
På pladsen omkring springvandet kan du købe et væld af souvenirs og snacks.
Hvis du vil ønske noget, når du besøger Trevi-fontænen, skal du stille dig med ryggen til de rislende bølger og kaste mønten over skulderen. Det betyder nemlig, at du en dag kommer tilbage til Rom.
Vatikanet og Peterskirken
Når du alligevel er i Rom, kan du ligeså godt opleve verdens mindste uafhængige stat. Faktisk er området mindre end en kvadratkilometer. Der bor omkring 1000 mennesker. Det helligste katolske område huser den ikoniske Peterskirke, en overdådig katolsk katedral hvor den første biskop i Rom ligger begravet. Det er også verdens største kirke med plads til imponerende 40.000 mennesker.
Kirken er også kendt for sine malerier af Michelangelo.
Det er gratis at besøge kirken, men uanset hvornår på året du besøger den, skal du være opmærksom på, at køen er lang. Det gør dog ikke så meget, for du kommer til at stå og vente på Piazza San Pietro, Peterspladsen. Her kan du fordrive ventetiden med at beundre de 284 søjler, 140 helgenstatuer og en 41 meter høj obelisk fra Egypten, der pryder centrum af pladsen. Ventetiden er også en god mulighed for at få taget nogle mindeværdige feriebilleder med Roms ikoniske arkitektur.
Villa Borghese
Villa Borghese er ikke, som navnet måske ellers antyder, en villa, men derimod en stor hjerteformet park. Parken ligger lidt nord for roms centrum. Parken har dog også en villa, der blev opført i 1600’erne af Napoleons svoger, Scipione Borghese. Parken og villaen er opført i klassisk engelsk stil.
Villa Borghese er Roms største og ældste offentlige park. Den er 80 hektarer. Foruden den skønne natur, huser parken også kunstmuseeet Galleria Borghese, hvor du kan beundre antikviteter, kunst og skulpturer. Museet er fra 1903 og arkitekturen herpå er en tur værd i sig selv. Blandt nogle af de mest populære kunstnere, hvis værker du finder i Villa Borghese, er Rafael, Bernini og Caravaggio. I parken finder du også Roms zoologiske have og en galopbane for heste.
Selve parken er, foruden et utal af velholdte bevoksninger, prydet med antikke templer, springvand og åbne grønne områder.
Pantheon
Hvis du ikke har fået nok af imponerende arkitektur, bør du slå vejen forbi det antikke tempel Pantheon. Templet blev bygget til guderne og er bedst kendt for den 43 meter høje kuppel, der kan ses fra store dele af Rom. Det er en af de få bygninger i byen, som har været brugt siden det blev bygget. Templet er fra 120 e.Kr.
Indvendigt er templet finder du royale kongegrave, imponerende vægmalerier og buster, der holder udkig med gravene. Templet i sig selv består hovedsageligt af et cirkulært rum under kuplen, hvorfra du kan beundre de antikke dekorationer.
Templet finder du i Roms centrum på Piazza della Rotonda, den store runde plads, hvor du udenfor finder autentiske markeder, cafeer og springvand. Det er gratis at besøge templet.
Forum Romanum
Hvem vil ikke gerne have et kig ind i det romerske imperium? Forum er en af de første romerske besættelser og dele af bydelen står der endnu. Resten af Forum er i dag ruiner, men du kan stadig besøge stedet og danne dig et overblik over, hvordan livet så ud for over 2000 siden i Rom.
Forum Romanum passerer du på vej til Colosseum, hvor ruinerne ligger placeret på de omkransende høje i bydelen Monti. Forum blev placeret højt, så man kunne holde øje med byen.
Hvis du vil lære mere om Forum Romanum, kan du efter dit besøg slå et smut forbi det romerske arkiv, Tabularium, som ligger lige bagved Forum. Gaderne omkring seværdigheden er fyldt med gadekunstnere, der maler de antikke ruiner.
Rom vejr – hvordan er vejret i Rom
Sommeren er brændende hede i Roms gader. Vær derfor opmærksom på at pakke rigelige mængder med solcreme, solbriller og en hat til at tage de skarpeste af solens stråler, hvis du besøger byen om foråret eller om sommeren. Temperaturerne kan i sommermånederne snige sig op på over 30 grader.
Derfor kan det være tillokkende at iklæde sig bare skuldre og arme. Det kan give nogle alvorlige forbrændinger, og du vil desuden blive påbudt at iklæde dig en mere passende påklædning, hvis du vil besøge Roms mange smukke kirker. Pak derfor eksempelvis et let tørklæde eller et sjal i tasken, som du kan svinge over skuldrene, når det bliver for varmt, eller du vil besøge en af kirkerne. Det er heller ikke velset at have bare knæ.
Om vinteren er vejret nogenlunde det samme som herhjemme. Sørg derfor for at have en varm jakke og et par gode støvler med. Du kommer med sikkerhed til at tilbagelægge en del kilometer i Roms gader.
Fly til Rom
Hvis du har planer om at rejse til Rom, er der penge at spare på rejsen. Du kan nemlig tage et lavprisfly direkte til den italienske hovedstad for få kroner. Flyene går fra både København og Billund. RyanAir er klart den billigste løsning, men også Lufthansa, Brussels Airlines, KLM og Norwegian flyver til Rom. Rejsetiden fra Danmark er omtrent 2,5 time direkte, uanset om du flyver til Rom-Ciampino eller Leonardo da Vinci-Fiumicino. Jo tidligere du bestiller flybilletterne, desto billigere er de.
Det er nemt at komme fra lufthavnene og ind til byen. I lufthavnen, uanset hvilken du vælger, kan du købe busbilletter ind til centrum. Busserne kører direkte til hovedstadens centrum, hvor de stopper få steder undervejs. De mest populære busselskaber er Terravision og Sitbus.
Du kan eksempelvis stå af på Termini, som er Roms hovedbanegård. Herfra går der både metro, taxa og bus videre ud i de forskellige bydele. Billetterne til den offentlige transport koster 2 Euro. Busserne kører hele døgnet.
Natbusserne kører ikke de samme ruter, som busserne om dagen. Du kan kende natbusserne på bogstavet N foran bussens nummer. Metroen lukker om aftenen, typisk klokken 22.
Hotel i Rom
Rom bugner af hoteller, så du kan finde noget til enhver smag. Der findes alt fra hostels til dyre, luksuriøse hoteller. Hvor du skal bo, kommer an på dit budget og foretrukne rejsemåde. Det er forholdsvis dyrt at bo i Rom, hvis du vil bo på hotel. Hvis ikke du har noget i mod at dele værelse med andre rejsende, er der et godt udvalg af hostels. Her koster en overnatning mellem 150 og 400 kroner per nat afhængig af placering.
Hvis du vil bo på hotel i centrum, koster en nat omkring 1000 kroner per nat per værelse på et tre-stjernet hotel. I det historiske centrum, der dækker bydelene Pantheon, Campo de Fiori og Piazza Nova, finder du størstedelen af Roms turister. Derfor er priserne her også en del højere på grund af efterspørgslen.
I bydelen Travastere finder du Roms mest autentiske stemning, og her gemmer sig et utal af hyggelige, lokale cafeer og restauranter. Det er Roms ældste bydel. Hotellerne er i gennemsnit billigere end i det historiske centrum, og en overnatning på et godt hotel beløber sig typisk omkring 800 kroner.
Bydelen omkring Vatikanet, Prati, er et af de mere eksklusive områder og placeret lidt udenfor de store turistområder. Her kan du bo i luksus og med ro omkring dig. Alt efter hvor mange stjerner, dit hotel har, skal du regne med at lægge omkring 800 kroner til 1500 kroner per nat. Der er god offentlig transport til området. Bydelen er også god til dig, der vil shoppe italienske luksusmærker.
Hvis du vil opleve det autentiske Rom, kan du med fordel kigge efter in Airbnb. Vær dog opmærksom på, at du i er ude i god tid, hvis du rejser i de travle perioder omkring sommerferien, efterårsferien og jul. Jo tidligere du er ude, desto bedre muligheder har du for at vælge en Airbnb tæt på centrum.